03 вересня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 1008 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 78” та відповідно зміни до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти (далі – Порядок) . Ця постанова вносить надзвичайно важливі зміни  до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 78 “Деякі питання реалізації окремих положень частини першої статті 57 та частини четвертої статті 61 Закону України “Про освіту” щодо:

ЗАРАХУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ:

  • для педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України в період воєнного стану;
  • під час збереження за працівником місця роботи (посади) та/або заробітної плати.

 

ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРИ НАДАННІ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ:

Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується педагогічним та науково-педагогічним працівникам за основним місцем роботи у РОЗМІРІ МІСЯЧНОГО ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ (ставки заробітної плати) НЕЗАЛЕЖНО ВІД тижневого (річного) навчального НАВАНТАЖЕННЯ або обсягу роботи, що виконується.

 

ЗАРАХУВАННЯ СТАЖУ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

Згідно зі змінами до пункту 3 Порядку, до стажу педагогічної роботи зараховується також час роботи в період воєнного стану та протягом одного року після його припинення або скасування на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України (крім держави-агресора та держав, щодо яких Україною застосовано секторальні санкції відповідно до Закону України “Про санкції”) на підставі договору (контракту), підписаного між працівником і роботодавцем, та інших документів, що підтверджують стаж такої роботи за межами України.

Раніше час роботи на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України зараховувався до стажу  педагогічної роботи тільки  якщо   міжнародними   угодами  (договорами)  передбачено зарахування роботи до стажу,  необхідного для призначення пенсій (пункт 3 Порядку). Ця норма також залишається чинною.

 

ЗАРАХУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ ПІД ЧАС ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗА ПРАЦІВНИКОМ МІСЦЯ РОБОТИ (ПОСАДИ) ТА/АБО ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Раніше, відповідно до пункту 5 Порядку, до стажу педагогічної роботи зараховувався:

  • час перебування громадян України на військовій службі;
  • час перебування у відпустці по догляду  за  дитиною  до  досягнення  нею  трирічного  віку;
  • відпустка  без  збереження заробітної плати.

Крім цих умов, до стажу педагогічної роботи зараховується також час, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники фактично не працювали, але за ними згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та/або заробітна плата повністю або частково (зокрема, час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу) (пункт 5 Порядку).

 

ЗАРАХУВАННЯ ДО ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ  ЧАСУ РОБОТИ У ЗАКЛАДАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ДЛЯ  ВИПЛАТИ  НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ 

У новій редакції викладено абзац 6 пункту 2 Порядку. Відповідно до цього абзацу, до  стажу  педагогічної  роботи  для  виплати  надбавки за вислугу років  педагогічних  та науково-педагогічних  працівників  зараховується час роботи у закладах фізичної культури і спорту на посадах керівників, їх заступників з основного виду діяльності, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів та на посадах тренерів-викладачів закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю, тим педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які працюють за профілем на посадах керівників фізичного виховання, викладачів фізкультури, вчителів фізкультури, інструкторів з фізкультури і керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи у закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, позашкільної та дошкільної освіти.

 

РОЗМІРИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ І ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРИ НАДАННІ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ

Пункт 1 постанови встановлює, що педагогічним та науково-педагогічним працівникам виплачуються щомісячні надбавки за вислугу років і допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується педагогічним та науково-педагогічним працівникам за основним місцем роботи у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується.

 

ВИКЛЮЧЕНО ПУНКТИ 3,4,5 ЗІ ВСТУПУ ДО ПОСТАНОВИ №78

Зі вступу до постанови №78 виключено пункт 3, який встановлював, що щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам закладів  освіти державної та  комунальної  форми  власності  за  сумлінну  працю  і зразкове виконання службових обов’язків виплачується відповідно до Порядку, затвердженого  постановою  Кабміну від 5 червня 2000 р. № 898.

Також виключено пункт 4 щодо розмірів надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення, доплат та пункт 5 через втрату актуальності цими нормами.